BESİN DUYARLILIK TESTİ

Besin Duyarlılık Testi

Besin duyarlılık testi, metabolizmanın tüketilen gıdalardan hangilerine karşı olumsuz reaksiyon verdiğini belirlemeye yönelik bir işlemdir. Bağışıklık sistemi gün içerisinde alınan bazı besinleri yabancı madde olarak algılayarak antikor geliştirir. Bu durum metabolizmada farklı sağlık sorunlarına neden olur. Bağışıklık sistemi bu süreçte sağlıklı çalışmadığı için vücut direnci azalır; kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Migren atakları, düzensiz tansiyon, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi rahatsızlıklar kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde etkiler. Bu durum metabolizmanın normalinden daha yavaş çalışmasına neden olur ve kilo vermek amacıyla diyet yapan kişilerin işini oldukça zorlaştırır. Çünkü metabolizma hızı, kilo vermek için oldukça belirleyici bir faktördür. Besin duyarlılık testi sayesinde bağışıklık sisteminin hangi gıdalara olumsuz tepki verdiği, hangilerini sindiremediği saptanarak diyet listesi buna göre hazırlanır. Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olan gıdalar beslenme rutininden tümüyle çıkarılır.

Günlük hayatta çok sık ve çok nadir tüketilen 221 gıdayı içeren besin duyarlılık testi; sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlere, diyet yapmasına rağmen zayıflayamayanlara, migren hastalarına; akne, sivilce, kaşıntı, nörodermatit, kronik egzama gibi cilt problemleri olanlara; sedef ve romatizma hastalarına; astım, kronik farenjit ve solunum yolu hastalarına; uyku bozukluğu, uyku apnesi ve kronik yorgunluk sorunu olanlara, depresyon hastalarına ve obezite problemi olan çocuklara tavsiye edilen ve tüm bu rahatsızlıkların tedavisinde etkin şekilde kullanılan bir işlemdir. Besin duyarlılık testi insanların daha sağlıklı, zinde ve formda bir hayat sürmelerini sağlayan, öğle arasında, çok kısa bir sürede yapılabilen güvenli bir uygulamadır.

Besin duyarlılık testi nasıl yapılır?

Alanında uzman bir diyetisyen tarafında tümüyle steril bir klinik ortamda yapılması gereken besin duyarlılık testinde öncelikle kişiden bir tüp kan alınarak analiz edilmesi için laboratuvara gönderiliyor. Sonuçları içeren rapor bir hafta içinde çıkıyor. Raporda kırmızı ile işaretlenmiş olanlar vücudun zor sindirdiği, metabolizmaya iyi gelmeyen besinleri, sarı ile işaretli olanlar çok tüketmememiz gerekenleri, yeşil işaretliler ise vücudumuzun rahatça sindirebildiği besinleri gösteriyor. Tüm besinlerin yanında çeşitli rakamsal değerler bulunuyor. Bu rakamsal değerin yüksekliği vücudun o gıdaya verdiği tepkinin ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

Diyetisyen besin duyarlılık testinin sonuçlarına göre kişiye özel bir diyet listesi hazırlıyor. Kişi ilk üç ay boyunca bu diyet listesine sadık kalarak metabolizmasının kabul etmediği besinleri hayatından tümüyle çıkarıyor. Sonrasında bu besinler diyetisyen kontrolünde zamanla ve kişinin bağışıklık sistemini etkilemeyecek kadar az miktarda yeniden diyet listesine ekleniyor. Böylelikle metabolizmanın ürettiği antikor seviyesi düzenleniyor. Besin duyarlılık testi doğrultusunda hazırlanan diyet listesi ile sağlıklı beslenme ve yaşam adına önemli bir adım atılmış oluyor. Kişi kendini, diyeti uyguladığı ilk günden itibaren daha iyi, zinde ve sağlıklı hissediyor.

Beyaz Önlüklü, Siyah Stetoskoplu ve Mavi Doktor Dosyalı Bay ve Bayan Gülümseyen Doktor

Doktorlarımız Sorularınızı Cevaplıyor!

Aklınıza takılan ve sayfamızda cevap bulamadığınız tüm sorularınızı sormak ve detaylı bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayarak iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Uzmanlarımız en kısa sürede sizi arayacaktır.

Detaylı bilgi ve randevu için formu doldurun, sizi arayalım!

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.