DİŞ KAPLAMA

Diş Kaplama

Diş kaplamaları; dişlerin restoratif materyaller ile çepeçevre kaplanması demektir. Dişler neden kaplanır? Dişlerde derin çürükler, kırıklar, madde kaybı, renk problemleri oluşabilir. Bu tarz bütünlüğü bozulan dişlerin tekrar estetik görünmesi ve sağlamlığını geri kazanabilmesi için diş sertliğinde veya daha sert materyaller ile kaplanması gerekebilir.

Diş kaplama çeşitleri kullanılan materyallere göre adlandırılır. Geçmişten günümüze teknoloji ve maddeler bilgisinin gelişimine bağlı olarak da hem dayanıklılık hem de estetik açısından farklı materyaller kullanılagelmiştir. En eski materyaller altın içerikli alaşımlardı. Çok eski ve çok uzun geçmişe sahip kaplamalardı. Ama estetik özelliği çok sınırlıydı. Yeni materyallerde özellikle seramikler kullanılmaktadır. Seramikler özellikle diş rengini birebir kopyalayabilme açısından çok avantajlı materyallerdir. Seramikler de kendi içerisinde sınıflandırmaya tabii tutulmaktadır. Seramiklerin altında sertleştirici materyal olarak metal kullanılmaktaydı. Geçmişte metal uygulanan, dayanıklılığı arttırıcı sermikler de estetik sınırlı olduğu için günümüzde artık metal seramik kaplamaları kullanmamaktayız. Daha çok zirkonyum altyapılı ya da tam seramik kaplamaları kullanmaktayız. Zirkonyumu ve tam seramik materyal kaplamalar estetik ve dayanıklılık açısından şuan en teknolojik materyallerdir.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle dişteki çürük eski restoratif materyaller ya da eski dolgular gibi, şüpheli oluşumların tamamıyla temizlenmesi gerekmektedir ve dişlerden kullanılacak materyal kalınlığı kadar dişlerde küçültme yapılır.

Diş Kaplama Kimlere Uygulanır ya da Uygulanmaz?

Diş kaplama uygulaması; gelişim çağındaki çocuklarda, 18 yaşını doldurmamış bireylerde çoğunlukla önerilmez. Ancak bazı durumlarda uygulanması zorunlu olabilir.

Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Diş kaplamanın avantajı estetik ve fonksiyon açısından kırık, problemli, çürük, zayıflamış ve rengi değişmiş dişlerin orijinal hallerine dönmesi ya da daha estetik hale getirilmesidir.

Kaplama Hangi Sorunları Çözer?

Dişlerde kırık olmasında, renk problemlerinde kullanılır. Köprü olarak düşünüldüğünde de, diş eksikliklerinin tamamlanmasında kullanılır.

Diş Kaplama Uygulamasının Kalıcığı Nedir?

Bilimsel anlamda 7 ile 10 yıldır. Çünkü diş kaplamaları dişlere yapıştırıcılar ile uygulanır. Bu yapıştırıcılar zamanla tükürük ve ağız içerisindeki ısı dengesine bağlı olarak erime gösterebilir. Yapıştırıcının eridiği bölgelerde bakteri sızıntısı oluşabilir ve kaplamalarda uzun dönem çürüklere ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

Diş Kaplama Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Kullanılan materyalin tipine ve uygulanan sisteme özgü olarak süre değişebilir. 1 günde tek seanstan, 10 güne kadar uygulama süresi vardır. Tek diş kaplaması bir saatte de uygulanabilir. Bir kişi, ağzının içerisinde bütün dişlere kaplama yaptırmak istiyorsa bu süre uzayabilir. Ayrıca çok sayıda kaplama ya da köprü protezlerinde de bu süre uzayabilmektedir.

Tüm bu kaplamalar; dişin tamamıyla küçültülmesi ile uygulanan “tam kaplamalar” olarak sınıflanmaktadır. Dişin önü, arkası ve yan kısımları tamamıyla küçültülerek yapılır. Bir de kısmi kaplamalar vardır. Dişin sadece bir kısmının aşındırılıp kaplandığı uygulamalar mevcuttur. Bunlar çoğunlukla yaprak porselenlerdir. Özellikle ön dişlerde uygulanması çok popüler olmuştur. Dişin görünen kısmına ince bir porselen tabakanın yapıştırılması ile uygulanır. Dişin iç kısmı ve dilin temas ettiği kısımlara herhangi bir uygulama yapılmaz. “Kısmi kaplama” ya da “bölümlü kaplamalar” da denilmektedir. Bu uygulamalarda diş tamamıyla kaplanmaz ve dişte çok az bir madde kaybı olmaktadır.

Beyaz Önlüklü, Siyah Stetoskoplu ve Mavi Doktor Dosyalı Bay ve Bayan Gülümseyen Doktor

Doktorlarımız Sorularınızı Cevaplıyor!

Aklınıza takılan ve sayfamızda cevap bulamadığınız tüm sorularınızı sormak ve detaylı bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayarak iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Uzmanlarımız en kısa sürede sizi arayacaktır.

Detaylı bilgi ve randevu için formu doldurun, sizi arayalım!

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.